KC22-047 20 december 2022
Uitspraak onafhankelijke klachtencommissie Wvggz Gelderland Midden en Zuid
Inzake | : [klager] |
Klachtnummer | : KC22-047 |
Instelling | : Pro Persona |
Datum ontvangst klacht | : 2 november 2022 |
Schorsingsverzoek | : n.v.t. |
Hoorzitting | : 10 november 2022 |
Datum uitspraak | : 14 november 2022 |
Aanwezig bij de hoorzitting
[XX] (klager)
[XX] (PVP)
[XX] (verweerder)
[XX] (voorzitter klachtencommissie)
[XX] (psychiater) `
[XX] (verpleegkundige)
[XX] (ambtelijk secretaris Wvggz klachtencommissie)
Juridische status
Zorgmachtiging
Klacht
Klacht tegen verplichte depotmedicatie Paliperidon.
Procesverloop
De klachtencommissie heeft op 2 november 2022 een klacht ontvangen inzake depotmedicatie als onderdeel van de verplichte zorg. Dezelfde dag zijn partijen geïnformeerd over de behandeling van de klacht en uitgenodigd voor de hoorzitting. Het verweer is op 6 november 2022 ontvangen en per mail naar partijen gezonden.
De digitale hoorzitting heeft plaatsgevonden op 10 november 2022. Bij die gelegenheid hebben partijen hun standpunt kunnen toelichten. Aan het einde van de hoorzitting heeft de voorzitter medegedeeld dat de commissie betrokkenen uiterlijk op 16 november 2022 schriftelijk zal informeren over haar uitspraak.
De klachtencommissie heeft inzage gehad in de volgende stukken:
– Ingediende klacht d.d. 01-11-2022;
– Verweerschrift;
– Zorgplan d.d. 20-09-2022;
– Medische verklaring d.d. 23-09-2022;
– Bevindingen GD d.d. 26-09-2022;
– Zorgmachtiging d.d. 17-10-2022;
– Behandelplan d.d. 20-10-2022;
– Rapportage en decursus 20-10-2022 t/m 02-11-2022.
– Beslissing verlenen VZ d.d. 21-10-2022 en 28-10-2022;
– Zorgkaart;
– Signaleringsplan d.d. 21-10-2022;
Termijn
Het klaagschrift bevat een klacht tegen verplichte medicatie als omschreven in artikel 10:3 Wvggz. Deze klacht heeft betrekking op een beslissing waarvan het gevolg actueel is. Om die reden ziet de klachtencommissie zich gehouden binnen twee weken na ontvangst van het klachtenformulier een schriftelijke en gemotiveerde beslissing te nemen. Deze termijn loopt af op 15 november 2022.
Feiten
Klaagster is een [leeftijd] man bekend met schizofrenie van het paranoïde type met katatonie. Klager is meermaals opgenomen geweest als gevolg van psychotische decompensatie en katatonie. Somatisch is klager bekend met syndroom van Lynch.
Op 17 oktober 2022 is een zorgmachtiging afgegeven voor de duur van 6 maanden waarbij medicatie onderdeel vormt van de verplichte zorg.
Standpunten van partijen
Klager neemt vanuit de ICU deel aan de hoorzitting.
Klager geeft aan ondersteund te willen worden door een mensenrechten advocaat. Hij wil ontslagen worden uit de kliniek en weigert medicatie. Hij geeft aan ziek te worden van de medicatie en het gevoel te hebben dat hij dood gaat. Klager staat ook niet open voor andere medicatie geeft hij aan. Klager is van mening dat hij niet psychotisch is. Er is niets met hem aan de hand behalve dat hij ziek wordt van de medicatie.
PVP onderschrijft het feit dat klager op vrijwillige basis is opgenomen en dat het vertrouwen in behandelaren is geschaad toen hij verplichte medicatie toegediend kreeg. Klager heeft als gevolg van de medicatie het meeste last van ‘hersenmist’ aldus PVP.
Verweerder licht toe dat klager vanaf vorig jaar tot aan de opname het depot ambulant heeft gekregen. Klager heeft in 2021 in aanloop naar een ECT behandeling ook een klacht ingediend bij de klachtencommissie. Klager is nu opgenomen met eenzelfde toestandsbeeld. Verweerder benoemt dat het vervelende nu is dat klager ook heel agressief was naar verpleegkundigen. Daarom verblijft hij nu in de ICU. Hij is met een vork achter een verpleegkundige aangegaan en heeft meerdere malen gedreigd met het gooien van spullen naar medewerkers.
Ambulant is het misgegaan toen klager gestopt is met het innemen van Lorazepam na zijn ontslag vorig jaar. Als gevolg daarvan is hij ontregeld en volgde een nieuwe opname. Verweerder beaamt dat klager op vrijwillige basis is opgenomen onder een zorgmachtiging maar dat dit binnen 24 uur is omgezet naar verplichte zorg vanwege de incidenten en het toestandsbeeld.
BEVINDINGEN VAN DE COMMISSIE
Ontvankelijkheid klacht en bevoegdheid commissie
Op grond van artikel 10.3 van de Wvggz kan een klacht worden ingediend bij de klachtencommissie over de nakoming van een verplichting of een beslissing op grond van de in dat artikel opgenomen bepalingen. De klacht ziet op de uitvoering van de verplichte zorg en is gericht tegen de verplichte medicatie zoals bedoeld in artikel 8:9 Wvggz en is ontvankelijk.
Gronden en overwegingen
Gelet op de ingebrachte stukken, de inhoud van de dossierstukken en het verhandelde ter zitting komt de klachtcommissie tot de volgende overwegingen.
Artikel 8:9 Wvggz bepaalt dat de zorgverantwoordelijke ter uitvoering van de (voortgezette) crisismaatregel en ter uitvoering van de zorgmachtiging een beslissing tot het verlenen van verplichte zorg niet neemt, dan nadat hij:
- zich op de hoogte heeft gesteld van de actuele gezondheidstoestand van betrokkene,
- met betrokkene over de voorgenomen beslissing overleg heeft gevoerd, en
- voor zover hij geen psychiater is, hierover overeenstemming heeft bereikt met de geneesheer-directeur.
Allereerst en meer in het algemeen overweegt de commissie dat verplichte zorg bij psychiatrische patiënten een ernstige inbreuk is op hun persoonlijke levenssfeer en/of lichamelijke integriteit. Deze inbreuk dient dan ook met de nodige waarborgen omkleed te zijn. Daarom worden er zowel op juridisch als op medisch gebied eisen gesteld aan het mogen toepassen van verplichte zorg. Op juridisch gebied moet verplichte zorg voldoen aan de gronden van de Wvggz en aan vormvoorschriften zoals vastlegging van het zorgplan en het uitreiken van een voldoende gemotiveerde schriftelijke kennisgeving van de verplichte zorg.
Klager is een [leeftijd] man. Hij is reeds lang bekend met schizofrenie van het paranoïde type en een obsessief compulsieve stoornis. Klager is meerdere malen opgenomen geweest, meestal als gevolg van staken van antipsychotische medicatie. De laatste opnamen dateren van 2020 en 2021. Op 20 oktober 2022 is klager opnieuw opgenomen. Het ernstig nadeel bestaat uit het mijden van zorg, het katatone beeld en het in zichzelf opgesloten zijn. Klager is slecht verzorgd en vermagerd door een slecht eetpatroon. Klager klaagt over de verplichte medicatie, hij wil geen medicijnen, geen depot. Zijn mensenrechten worden ernstig geschonden, hij wil een advocaat.
Door de medicijnen krijgt hij bijwerkingen die hij niet wil, hij heeft het gevoel te sterven.
Verweerder geeft aan dat klager in de ambulante setting zijn medicatie niet heeft ingenomen en dat zijn toestandsbeeld daardoor ernstig is verslechterd. Tijdens de opname hebben er agressieve incidenten plaatsgevonden waardoor opname in de ICU, EBK en HIC noodzakelijk was en nog steeds is. Klager heeft verpleegkundigen achtervolgd met twee vorken en is meerdere malen verbaal agressief geweest naar verpleegkundigen waarbij hij dreigde hen neer te steken. Er was sprake van ernstige incidenten waarbij medewerkers zich zeer onveilig voelden en ook de beveiliging is ingezet. Klager heeft tevens een droog theezakje in brand gestoken en er lag kapot glas op zijn kamer. Er is meermalen medicatie aangeboden op vrijwillige basis maar klager blijft weigeren. Klager heeft met kleding aan gedoucht. Klager is eenmaal ontsnapt waarvan melding is gemaakt bij politie. Bij aantreffen op NS station is klager terug gebracht met een ambulance.
Wat betreft de formele aspecten van de verplichte zorg stelt de commissie vast dat deze voldoen aan de wettelijke vereisten die hieraan worden gesteld. De verplichte zorg is besproken met klager en hij heeft op 28 oktober 2022 een aanzeggingsbrief ontvangen van de verplichte zorg. Deze aanzegging is gemotiveerd en de termijn is aangegeven.
Klager is opgenomen nadat ambulante behandeling en begeleiding ontoereikend was. Klager heeft zijn medicatie niet ingenomen waardoor het ernstig nadeel is toegenomen. Na opname heeft de toegediende medicatie nog onvoldoende werking. Vaak heeft klager zich onttrokken aan behandeling en dit heeft de katatone toestand verergerd. Gezien het ernstige toestandsbeeld van klager en gezien de eerder ingezette behandelingen en alternatieven is het proportioneel om over te gaan op depot. De commissie constateert dat er inhoudelijk correct gehandeld is door verweerder.
De commissie verklaart de klacht omtrent de verplichte medicatie ongegrond.
Uitspraak
De klachtencommissie verklaart de klachten ongegrond.
Beroep
Klager, vertegenwoordiger of de zorgaanbieder kan door middel van een schriftelijk en gemotiveerd verzoekschrift bij de Rechtbank Gelderland beroep instellen tegen onderhavige uitspraak van de klachtencommissie. De termijn voor het indienen van een verzoekschrift bedraagt zes weken na de dag waarop de beslissing van de klachtencommissie aan de betrokkene is meegedeeld.
Aldus besloten te [plaats], 14 november 2022
namens de Wvggz klachtencommissie,
i/o
[XX]
Voorzitter Wvggz Klachtencommissie
Aantal bladzijden: 4