Zoeken Zoeken
Menu

Pro Persona Research

We zijn steeds op zoek naar manieren om de zorg beter en prettiger te maken voor cliënten en behandelaren. Daarvoor sluiten we aan bij ontwikkelingen in onze organisatie of nemen juist het voortouw als ergens nieuwe kennis over is. Door zelf wetenschappelijk onderzoek te doen spelen we in op vragen uit de praktijk en brengen daar ook nieuwe kennis. Het wetenschappelijk onderzoek van Pro Persona wordt gedaan door de afdeling Pro Persona Research en de onderzoeksafdeling van de Pompestichting. 

Onze onderzoekers

Helen Anema - +

Discipline
Senior onderzoeker

Opleiding
Psycholoog specialist

Huidig onderzoek
Met mijn onderzoek richt ik me op mentale flexibiliteit in relatie tot leerprocessen. Dit speelt een belangrijke rol in het ontstaan en voortbestaan van psychische en gedragsproblemen bij mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Flexibiliteit, dat wil zeggen kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving, is cruciaal voor vele aspecten van ons leven. We weten dat aanpassingsvermogen je niet zomaar komt aanwaaien. Dat Hersenletsel je juist vaak precies in die flexibiliteit raakt, is waarom ik me in dit proces verdiep. Er is hier relatief nog weinig over bekend. Welke andere cognitieve, psychische of persoonlijkheidsfactoren spelen hierin eigenlijk een rol naast het Hersenletsel? Verstoord het behandeleffecten et cetera? Is het te verbeteren? Voor nu wil ik vooral snappen hoe mentale flexibiliteit verstoord kan zijn en hoe dit varieert over individuen met NAH. Want, zoals ik eerder zei, niet iedereen heeft van nature evenveel vermogen om aan te passen.

Persoonlijke quote
“Kijk niet te ver vooruit in de route als het zwaar wordt. Houd je focus dichtbij, dan zie je vanzelf goede treetjes en grepen.” (klimwijsheid)

Publicatieoverzicht
Anema H.A. – Google Scholar

Contactgegevens
h.anema@propersona.nl

Bob Baxendell - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
Master Psycholoog

Huidig Onderzoek
Schematherapie wordt steeds vaker gebruikt binnen de behandeling van mensen met een therapieresistente depressie. Onderzoek naar de effectiviteit en de werkingsmechanismes loopt echter achter op de klinische implementatie. Inzicht in de werkingsmechanismen van schematherapie bij therapieresistente depressie faciliteert beter afgestemde behandelprotocollen voor de specifieke populatie en een meer persoonsgerichte aanpak.

Persoonlijke quote
“Door beter te begrijpen wat de werkzame ingrediënten zijn van schematherapie voor patiënten met een depressie kunnen we in de toekomst de behandelingen optimaliseren”

Contactgegevens
B.Baxendell@propersona.nl

Angela Carlier - +

Discipline
Senior onderzoeker

Opleiding
Psychiater

Huidig onderzoek
Mijn onderzoek richt zich op angst- en depressieve stoornissen bij ouderen. Maria Mackenzie biedt zorg aan ouderen met complexe angst- en stemmings stoornissen waarbij comorbide somatische en cognitieve stoornissen de behandeling soms in de weg zitten. Met wetenschappelijk onderzoek proberen we de bestaande behandelingen te verbeteren.

Persoonlijke quote
“Wetenschappelijk onderzoek hoort bij ons vak als psychiater. Er is meer kennis nodig om de huidige behandelingen te verbeteren en om gepersonaliseerde behandeling te kunnen bieden.”

Publicatieoverzicht
Publicaties Angela Carlier

Contactgegevens
A.Carlier@propersona.nl

Mira Cladder-Micus - +

Discipline
Medior onderzoeker

Opleiding
Psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog (PIOG)

Huidig onderzoek
In mijn onderzoek richt ik me op chronische en therapieresistente depressie en dan met name op de effecten van mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) voor deze doelgroep. Daarbij ben ik zowel geïnteresseerd in klinische verbetering (zoals depressieve klachten en kwaliteit van leven), als ook de mogelijke werkingsmechanismen van deze therapie. Om hier meer over te weten te komen, onderzoek ik in hoeverre MBCT een invloed heeft op hoe depressieve patiënten informatie verwerken en onthouden. Ik haal er veel plezier uit een brug te slaan tussen academische kennis en de klinische praktijk.

Persoonlijke quote
“If you treasure it, measure it”

Publicatieoverzicht
Mira CLADDER-MICUS | PostDoc Position | PhD | Pro Persona, Wolfheze | Department of Psychiatry | Research profile (researchgate.net)

Contactgegevens
m.cladder-micus@propersona.nl

Ellen Driessen - +

Discipline
Senior onderzoeker

Opleiding
GZ-psycholoog

Huidig onderzoek
Het is mijn doel de zorg voor mensen met een depressie te verbeteren door middel van hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek naar welke depressiebehandeling voor wie het beste werkt. Naast mijn werk als GZ-psycholoog bij het Expertisecentrum Depressie van Pro Persona, ben ik ook als onderzoeker en docent verbonden aan de Radboud Universiteit afdeling Klinische Psychologie. Ik streef er naar om met mijn werk een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Momenteel leid ik het internationale onderzoeksproject ‘Depressiebehandeling: de beste match’. Binnen dit project wordt een instrument ontwikkeld waarmee voor mensen een depressie de optimale behandeling kan worden geselecteerd op basis van hun persoonlijke kenmerken. Voor dit onderzoek kreeg ik in 2018 een prestigieuze NWO Veni subsidie.

Persoonlijke quote
“We moeten de behandelselectie voor depressie personaliseren, zodat we mensen met een depressie kunnen matchen aan de behandeling die voor hen het beste werkt.”

Publicatieoverzicht
Publicaties Ellen Driessen

Contactgegevens
e.driessen@propersona.nlellen.driessen@ru.nl

Annelot van Geffen - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
Master Applied Neuroscience

Huidig onderzoek
Na het project van Dorien Smit over ervaringskennis bij depressie, ‘De Kracht van Depressie’ is het project ‘The Power of Peers’ gestart. Met dit project draag ik bij aan onze kennis over praktische manieren om mensen met een depressie te ondersteunen in het herstelproces. Ik voer een kwalitatief onderzoek uit naar de processen van persoonlijk en maatschappelijk herstel bij depressie, en werk samen met Ixta Noa en de Depressie Vereniging om een nieuwe tool te ontwikkelen die maatschappelijk herstel voor mensen met een depressie ondersteunt. Om deze tool te ontwerpen maken we gebruik van de principes van mensgericht ontwerpen. Daarnaast creëren we in dit project een overzicht van bestaande initiatieven op het gebied van herstel en een ontwikkelmodel. Na de lancering van de tool zullen we een evaluatieonderzoek uitvoeren onder de gebruikers.

Contactgegevens
a.van.geffen@propersona.nl

Melissa Guineau - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
Psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog (PIOG)

Huidig onderzoek
Er is weinig bekend over de effectiviteit van behandelingen van ouderen met een angststoornis, obsessief compulsieve stoornis (OCS) of posttraumatische stress stoornis (PTSS). Daarnaast wordt er vaak verondersteld dat er verschillen zijn in symptoom presentaties van klachten tussen oudere volwassenen en jongere volwassenen. Ook wordt er niet zelden verondersteld dat ouderen minder goed profiteren van een gerichte psychologische behandeling dan jongere volwassen. Mijn onderzoek richt zich erop om allereerst te onderzoeken op welke leeftijd zich er verschillen voordoen in symptoom presentaties over de levensloop heen. Vervolgens zal ik de effectiviteit van behandelingen voor ouderen met een angststoornis, OCS of PTSS onderzoeken en deze uitkomsten vergelijken met jongere volwassenen.

Persoonlijke quote
“Een vertaalslag maken tussen wetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk, is wat mij inspireert in mijn onderzoeksfocus”.

Publicatieoverzicht
Publicaties Melissa Guineau (Google Scholar)

Contactgegevens
m.guineau@propersona.nl

Sam de Haas - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
Psycholoog in opleiding tot GZ psycholoog (PIOG)

Huidig onderzoeker
Ik ben Sam de Haas, onderzoeker en psycholoog bij Pro Persona. Er is toenemende aandacht voor de actieve rol van cliënten in hun behandeling. Zelfregie in een klinische setting gaat over het vermogen zelf richting te geven aan het leven, waarbij ondersteunende mensen (zoals therapeuten) zoveel mogelijk proberen aan te sluiten bij wat belangrijk is voor de cliënt. Ondanks dat er in de geestelijke gezondheidszorg (en bij Pro Persona) veel aandacht is voor zelfregie, is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Wel is er recentelijk een zelfregie vragenlijst ontwikkeld om inzicht te krijgen in dit onderwerp. Mijn promotietraject heeft als doel deze vragenlijst verder te valideren. Van hieruit onderzoeken we: (1) in hoeverre cliënten meer zelfregie ontwikkelen over de loop van behandeling; (2) hoe zelfregie relateert tot andere behandeluitkomsten zoals klachtenreductie; en (3) of we de zelfregie van cliënten kunnen verbeteren door middel van interventie.

Persoonlijke quote
“Een ‘actieve cliënt’ is niet alleen essentieel voor het bereiken van goede behandelresultaten, maar is ook een relevante behandeluitkomst op zichzelf”

Contactgegevens
s.de.haas@propersona.nl

Leila van Heijningen - +

Discipline
GZ-psycholoog RU Nijmegen / psychologie RU Nijmegen

Huidig onderzoek
Sinds begin 2019 doet Leila van Heijningen, buitenpromovendus onder begeleiding van Ger Keijsers (promotor), Gert-Jan Hendriks en Gero Wolf-Lange (copromotoren), onderzoek naar Trichotillomanie (haartrekstoornis) en Excoriatie (excessief huidkrabben). Deze stoornissen vallen in de DSM-5 onder Obsessief-Compulsieve en Aanverwante Stoornissen. Dit onderzoek is ondergebracht bij TOPGGz angststoornissen in Nijmegen. Trichotillomanie en excoriatiestoornissen zijn goed te behandelen met Cognitieve Gedragstherapie, maar terugval na behandeling (circa 40%) is een groot probleem. Doel van huidig onderzoek is om zowel meer inzicht te krijgen in onderliggende werkingsmechanisme van de behandeling als wel behandelinterventies op de langer termijn te verbeteren.

Op dit moment lopen twee studies naar predictoren voor terugval waarbij patiënten een protocollaire state-of-the-art behandeling aangeboden krijgen en nagegaan wordt of behandelmotivatie, depressieniveau, responsinhibitie, zelfcontrolecognities en impliciete approach-avoidance biases terugval voorspellen. In het najaar starten we een nieuwe experiment op de universiteit onder een niet-klinische populatie waarin we de effectiviteit van enkele terugvalpreventie strategieën onderzoeken bij verschillende ongewenste gewoontes (subklinisch haartrekken/huidkrabben, nagelbijten, snacken etc.).

Persoonlijke quote
“Wezenlijk is de vraag hoe terugkeer van ongewenst geautomatiseerd gedrag begrepen en het best voorkomen kan worden. Meer inzicht in onderliggende mechanismen die van invloed zijn op terugval kunnen zowel gezonde populaties als andere patiënten (denk ook aan tics, binge eating) groepen mogelijk ondersteunen om aangeleerde gezondere gewoontes te behouden en om niet terug te vallen in oud ongewenst gedrag”

Publicatieoverzicht
Effects of implementation intentions on subthreshold binge eating (ru.nl)

Ten Broeke-Praktijkboek Geïntegreerde Cognitieve Gedragstherapie (cld.bz)

Contactgegevens
leila.vanheijningen@ru.nl

Gert-Jan Hendriks - +

Discipline
(Bijzonder) hoog leraar

Opleiding
Psychiater

Huidig onderzoek
Mijn onderzoek concentreert zich in hoofdzaak op therapieresistentie bij patiënten met complexe angst-, dwangstoornissen en ptss en de psychologische behandeling van 65-jarigen en ouderen met angststoornissen en depressie. Zo vonden wij dat gedragsactivatie uitgevoerd door de POH-GGZ bij ouderen met depressie in de huisartspraktijk na 8 weken en 3 maanden follow-up veel effectiever was dan de gebruikelijke zorg. Daarnaast bleken na een jaar de zorg- en maatschappelijke kosten sterk af te nemen bij de ouderen die met gedragsactivatie waren behandeld. Momenteel zijn we bezig een landelijke implementatiestrategie te ontwikkelen. In 2024 zullen we een vergelijk project starten maar dan bij ouderen met angststoornissen. We zullen de effecten van exposuretherapie uitgevoerd door de POH-GGZ gaan vergelijken met de gebruikelijke zorg in de huisartspraktijk.

Voorbeelden van projecten bij therapieresistentie zijn het besturen van het effect van schematherapie bij patiënten met therapieresistente angststoornissen, het toepassen van rTMS naast intensieve exposure bij obsessieve compulsieve stoornis (OCS) (www.tetro-ocd.nl), cortisol bij ptss (Cortisol voor PTSS (CovoS) – Radboudumc) en imaginaire rescripting naast de reguliere exposurebehandeling bij OCS.

Persoonlijke quote
“Behandelingen in de GGZ zijn in hoge mate ervaringsgerichte leerprocessen, in dit verband ben je nooit te oud om te leren”

Publicatieoverzicht
‪gert-jan hendriks‬ – ‪Google Scholar‬

List of publications (ru.nl)

Contactgegevens
g.hendriks@propersona.nl

gertjan.hendriks@ru.nl

Cindy Hubers - +

Discipline
Kwaliteitsfunctionaris onderzoek

Onderzoeksmedewerker

Opleiding
Toegepast psycholoog

Huidig onderzoek
Als kwaliteitsfunctionaris en onderzoeksmedewerker houdt ik me bezig met het opzetten van beleid en het waarborgen van kwaliteit rondom verschillende onderzoeksprocessen. Ik coördineer en ondersteun verschillende onderzoeken. Daarnaast ben ik in mijn rol als monitor nauw betrokken bij een aantal onderzoekers om zo samen ervoor te zorgen kwalitatief goed onderzoek op te zetten en uit te voeren wat de behandelingen kan verbeteren.

Persoonlijke quote
“Samen zorgen voor kwalitatief goed onderzoek en daarmee kwalitatief betere behandelingen voor onze patienten, dat vind ik belangrijk!”

Contactgegevens
c.hubers@propersona.nl

Giel Hutschemaekers - +

Discipline
(Bijzonder) hoogleraar

Opleiding
GZ-psycholoog

Huidig onderzoek
Nogal eens is het vele tegengesteld aan het goede. Dat geldt zeker voor de GGZ. Kortdurende oplossingsgerichte behandeling (generalistische GGZ) blijkt op korte termijn even effectief en op langere termijn zelfs nog effectiever dan specialistische zorg. De onderliggende hypothese is dat cliënten in de generalistische GGZ veel meer focussen op leren zelf doen, in plaats van de behandeling uitsluitend in handen van de professional te laten liggen. Mijn onderzoek dat ik samen met Sam de Haas, Pauline Janse, en Bea Tiemens uitvoer, richt zich op de voor- en de achterdeur van de GGZ, waarbij ik mij afvraag: wat heeft de cliënt nodig om zelfregie te ontwikkelen? Op een fundamenteler niveau stel ik de vraag naar de mechanismen die ten grondslag liggen aan actief het heft in eigen hand nemen, en ontwikkeling zorgafhankelijkheid tijdens behandeling. De mate waarin de cliënt het heft in eigen hand leert nemen hangt samen met kenmerken van de behandeling (therapie-effect) en kenmerken van de behandelaar (therapeuteffect). Samen met Pauline Janse en Naline Geurtzen onderzoek ik het therapeuteffect en ga ik na welke therapeutkenmerken daarmee samen hangen.

Persoonlijke quote
“Soms is het vele goed, maar veel vaker is het goede minder”

Mijn publicatieoverzicht
Publicaties Giel Hutschemaekers (Google Scholar)

Contactgegevens
g.hutschemaekers@propersona.nl
giel.hutschemaekers@ru.nl

Moniek Hutschemaekers - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
GZ-psycholoog in opleiding tot specialist (GIOS)

Huidig onderzoek
Mijn onderzoek gaat over het verbeteren van exposure therapie voor sociale angststoornis door middel van testosteron. Sociale angststoornis is een veel voorkomende angststoornis. Een belangrijke instandhoudende factor van deze angststoornis is vermijdingsgedrag. Het doorbreken van dit vermijdingsgedrag is een belangrijk doel in exposure therapie. Uit onderzoek blijkt dat Testosteron (sociaal) toenaderingsgedrag stimuleert. Daarom onderzoek ik of testosteron toenaderingsgedrag binnen een exposure sessie voor sociale angst kan verbeteren en of dit vervolgens leidt tot verbeterde therapie effecten.

Publicatieoverzicht
hscholar.google.nl

Contactgegevens
m.hutschemaekers@propersona.nl

Nessa Ikani - +

Discipline
Senior onderzoeker

Opleiding
Assistant professor

Huidig onderzoek
Mensen verschillen van elkaar en ieder mens is uniek. Maar, mensen verschillen ook sterk van zichzelf over tijd. Op sommige dagen of in sommige situaties gaat het beter, en op andere dagen of in andere situaties gaat het minder. Ook tijdens de behandeling kunnen momenten van sterke vooruitgang zich afwisselen met momenten waarop het minder gaat.

Om de behandeling en het herstelbeloop beter op de persoon te kunnen afstemmen, onderzoek ik individuele veranderingen in psychische klachten en welbevinden. Hiervoor volg ik mensen zowel tijdens als na de behandelingen door middel van vragenlijsten en smartphone-dagboekmetingen. In mijn onderzoek besteed ik daarnaast ook aandacht aan de rol van comorbiditeit (het samen voorkomen van psychische stoornissen) en transdiagnostische klachten die verschillende psychische stoornissen met elkaar gemeen hebben (bijvoorbeeld: piekeren en vermijding). Zo loopt op dit moment het ZoomIn onderzoek waarin ik samen met een team onderzoekers van Pro Persona, de Radboud Universiteit en het Radboudumc kijk naar individuele voorspellers van behanderverloop en terugval.

Persoonlijke quote
“Hoe iemand zich voelt of reageert is niet statisch: het wisselt van dag-tot-dag en situatie-tot-situatie. Onderzoek naar behandelverloop en terugvalrisico moet deze dynamiek in kaart brengen”

Publicatieoverzicht
Publicaties Nessa Ikani (Researchgate)

Contactgegevens
n.ikani@propersona.nl

Pauline Janse - +

Discipline
Medior onderzoeker

Opleiding
Psycholoog specialist

Huidig onderzoek
Hoewel onderzoek laat zien dat psychotherapie over het geheel genomen effectief kan zijn, heeft een aanzienlijk deel van cliënten geen of weinig baat bij behandeling. Ook in mijn werk als klinisch psycholoog en postdoctoraal onderzoeker bij Pro Persona kom ik dit helaas regelmatig tegen in de praktijk. Daarom vind ik het van belang om te zoeken naar manieren om behandelingen effectiever en efficiënter te maken, bijvoorbeeld door middel van het verbeteren van het therapeutische proces. Mijn onderzoek richt zich op hoe het toevoegen van voortgangsfeedback (ook wel Routine Outcome Monitoring genoemd) aan de behandelingen het effect van therapie kan verbeteren. Daarnaast onderzoeken mijn collega’s en ik wat de verschillen tussen therapeuten zijn in hoe effectief zij zijn, de mogelijke blinde vlekken die therapeuten hebben en hoe therapeuten voortgangsfeedback kunnen gebruiken om hun blinde vlekken te verminderen. Hiertoe zullen wij, naast het gebruik bestaande data uit de klinische praktijk, experimentele en observationele methoden gebruiken, om zodoende de mechanismen van voortgangsfeedback verder te onderzoeken.

Persoonlijke quote
“Een goede therapeut helpt een ander op weg om zijn eigen weg te gaan volgen”

Mijn publicatieoverzicht
Publicaties Pauline Janse (Researchgate)

Contactgegevens
p.janse@propersona.nl

Noortje Janssen - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
Master psycholoog, Socioloog

Huidig onderzoek
Ik doe onderzoek naar de behandeling van angst en depressie bij ouderen in de huisartsenpraktijk. In de afgelopen jaren heb ik me vooral beziggehouden met de dataverzameling en het analyseren van de BEATDEP65 studie naar gedragsactivatie bij ouderen in de huisartsenpraktijk. Momenteel analyseer ik de secundaire resultaten van deze studie. Hopelijk kunnen we binnenkort aan de slag met een kwalitatief project dat zich richt op implementatie. Daarnaast ben ik bezig met en meta-analyse over de behandeling van angststoornissen bij ouderen. We hopen in de toekomst ook de behandeling van angst bij ouderen in de huisartsenpraktijk te onderzoeken.

Publicatieoverzicht
Publicaties Noortje Janssen (Researchgate)

Contactgegevens
Noortje.P.Janssen@Radboudumc.nl

Mirjam Kampman - +

Discipline
Senior onderzoeker

Opleiding
Psycholoog specialist

Huidig onderzoek
Mijn onderzoeksinteresses gaan uit naar het verbeteren van het (psychologische) behandelaanbod voor patiënten met angst- en dwangstoornissen met name wanneer zij onvoldoende hebben kunnen profiteren van de eerste stappen in de behandeling. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de processen die maken dat sommige patiënten met een angst- of dwangstoornis na een succesvolle behandeling blijvend profiteren en andere patiënten helaas een terugval in klachten meemaken. Als we hier meer over te weten komen dan kunnen we mogelijk de huidige behandelingen verbeteren en meer op maat maken of bekijken hoe we terugval bij mensen die hiervoor kwetsbaar zijn kunnen voorkomen.

Mijn publicatieoverzicht
Mirjam Kampman – Google Scholar

Contactgegevens
m.kampman@propersona.nl

Merve Karadas - +

Discipline
Onderzoeksmedewerker

Opleiding
Toegepast psycholoog

Huidig onderzoek
In mijn functie ondersteun ik onderzoekers bij verschillende aspecten van het onderzoeksproces. Mijn taken bestaan uit het werven en informeren van deelnemers, uitvoeren van onderzoeksmetingen en het verzamelen van gegevens. Mijn doel als onderzoeksassistente is om een waardevolle bijdrage te leveren aan het lopende onderzoek, door middel van zorgvuldige en gedetailleerde uitvoering van taken, het verzamelen van betrouwbare gegevens en het ondersteunen van de onderzoekers bij hun werkzaamheden.

Contactgegevens
m.karadas@propersona.nl

Joppe Klein Breteler - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
Master psycholoog

Huidig onderzoek
Ik hou me graag bezig met waarom sommige mensen goed opknappen na behandeling en waarom dezelfde behandeling bij anderen minder goed werkt. Mijn onderzoek maakt deel uit van het ZoomIn-onderzoek, waarbij we mensen volgen die behandeld worden voor angst of depressie. Het belangrijkste doel van het ZoomIn-onderzoek is om te begrijpen welke overeenkomsten er zijn tussen angst en depressie. In mijn onderzoek staat vermijding centraal: de neiging om gedachten, gevoelens en sensaties te onderdrukken of te vermijden. Ik onderzoek welke rol vermijding speelt bij een succesvolle behandeling en hoe het kan leiden tot terugkerende symptomen na de behandeling. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren aan het individualiseren van behandeling.

Persoonlijke quote
“Diagnoses of labels vertellen niet het hele verhaal. In plaats daarvan geloof ik dat het belangrijker is om te kijken naar onderliggende processen”

Publicatieoverzicht
Publicaties Joppe Klein Breteler (Google Scholar)

Contactgegevens
j.kleinbreteler@propersona.nl

joppe.kleinbreteler@ru.nl

Julie Krans - +

Discipline
Senior onderzoeker

Opleiding
Master psycholoog

Huidig onderzoek
Mijn onderzoek richt zich op therapieresistente psychische klachten, specifiek angst en dwang, waarbij persoonlijkheidsproblematiek mogelijk een rol speelt. Waar bewezen effectieve behandelingen (bijvoorbeeld CGT) niet voldoende zijn gebleken, onderzoek ik of een behandeling met schematherapie of imaginaire rescripting uitkomst kan bieden.

Publicatieoverzicht
Publicaties Julie Krans (Researchgate)

Contactgegevens
julie.krans@ru.nl

Jelle Lubbers - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
Medische Biologie

Huidig onderzoek
Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) is effectief gebleken in de behandeling van depressie. Echter, hoe de behandeling precies werkt, en waarom de een maar baat heeft dan de ander is nog onvoldoende bekend. Om hier meer inzicht in te krijgen onderzoeken we in samenwerking met het Radboudumc centrum voor mindfulness het werkingsmechanisme van de MBCT, waarbij de focus ligt op repetitief negatief denken (zoals piekeren). De resultaten zouden op de lange termijn kunnen bijdragen aan het verbeteren van de therapie en aan een betere therapie allocatie.

Persoonlijke quote
“Zelf heb ik mogen ervaren dat cognitieve (groeps)therapie bij Pro Persona helpt in de behandeling van psychologische klachten. Tegelijkertijd zag ik dat binnen mijn groep niet iedereen evengoed opknapte. Deze persoonlijke ervaring heeft mij geënthousiasmeerd om onderzoek te doen naar psychotherapie, zoals MBCT. Mijn doel is om in de toekomst de therapie te kunnen verbeteren en beter te kunnen voorspellen wat het beste werkt voor wie”

Publicatieoverzicht
The effect of mindfulness-based cognitive therapy on rumination and a task-based measure of intrusive thoughts in patients with bipolar disorder | International Journal of Bipolar Disorders | Full Text (springeropen.com)

Full article: Mindfulness based cognitive therapy (MBCT) reduces depression-related self-referential processing in patients with bipolar disorder: an exploratory task-based study (tandfonline.com)

Contactgegevens
j.lubbers@propersona.nl

Mina Maharadjdin - +

Discipline
Onderzoeksmedewerker

Opleiding
Toegepast psycholoog

Huidig onderzoek
Bij Pro Persona starten er regelmatig nieuwe wetenschappelijke onderzoeken en worden onderzoeken afgerond. Hierbij ondersteun ik met de uitvoerende taken. Ik werk vaak op meerdere onderzoeken tegelijkertijd.

Contactgegevens
m.maharadjdin@propersona.nl

Welmoed Marra - +

Discipline
Onderzoeksmedewerker

Opleiding
Verpleegkundige

Huidig onderzoek
Momenteel ben ik betrokken als onderzoekscoördinator bij de RESET-TRD studie op het Expertisecentrum Depressie. Dit is een vergelijkend onderzoek vanuit het UMCG naar de werkzaamheid van esketamine vs elektroconvulsietherapie bij patiënten met een therapie resistente depressie.

Contactgegevens
w.marra@propersona.nl

Annemarie van der Meij - +

Discipline
Onderzoeksmedewerker
A-opleider en beoogd boegbeeld topGGZ afdeling Expertisecentrum Depressie

Opleiding
Psychiater

Huidig onderzoek
Ik werk mee aan verschillende onderzoeken naar biologische behandelopties voor moeilijk te behandelen depressies. Waaronder onderzoeken naar effectiviteit van esketamine. Momenteel includeren we voor de RESET studie, een multicenter trial, waarbij ECT en orale esketamine met elkaar vergeleken worden. Daarnaast werk ik vanuit het Expertisecentrum Depressie samen met verschillende partners in het land oa. Met UMCG en Parnassia en participeer ik in het esketamine netwerk ECN-NL. Daarnaast ben ik in mijn functie als A-opleider betrokken bij het begeleiden van diverse onderzoeken van aios tbv hun eindreferaat en het creëren van randvoorwaarden hiervoor zodat wetenschappelijke vorming en wetenschappelijk onderzoek doen in de opleiding tot psychiater goed geborgd is.

Contactgegevens
a.van.der.meij@propersona.nl

Bart Meuleman - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
Psycholoog specialist

Huidig onderzoek
CogTraining: onderzoek naar werkgeheugentraining bij ouderen met depressie.

In dit onderzoek wordt bekeken wat de invloed is van de CogTraining op de depressieve klachten van mensen van 60 jaar of ouder. CogTraining zou het werkgeheugen kunnen verbeteren. Het werkgeheugen is een tijdelijke opslagplaats van informatie in de hersenen. Daarnaast helpt het werkgeheugen bij het focussen op het stellen van doelen en het bereiken daarvan. Mensen met een depressie hebben minder controle over hun werkgeheugen, waardoor negatieve gedachten hier langer aanwezig blijven en het lastiger wordt om gestelde doelen te behalen. Het trainen van het werkgeheugen zou het piekeren tegen kunnen gaan en hierdoor wellicht de depressieve klachten af laten nemen. Klik hier of bekijk het filmpje hieronder voor meer informatie.

Publicatieoverzicht
Bart MEULEMAN | PhD Student | Radboud University, Nijmegen | RU | Behavioural Science Institute | Research profile (researchgate.net)

Contactgegevens
b.meuleman@propersona.nl

Lynn Mobach - +

Discipline
Medior onderzoeker

Opleiding
Master psycholoog

Huidig onderzoek
Mijn onderzoek bij Pro Persona Research richt zich op de effectiviteit van de intensieve behandeling voor angst, dwang en paniekklachten (FOCUS). Ik ben daarnaast geïnteresseerd in het verloop van de groepsbehandeling voor sociale angststoornis en in het verbeteren van de effectiviteit van de intensieve behandeling voor PTSS (ITB). Ik ben naast mijn functie als Medior onderzoeker bij Pro Persona Overwaal, ook masterpsycholoog bij Pro Persona Overwaal en ik werk tevens als Universitair Docent op de afdeling Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik onderzoek doe naar de vroege ontwikkeling van (sociale) angst en depressie klachten bij kinderen en naar de effectiviteit van Cognitieve Gedragstherapie in deze leeftijd.

Persoonlijke quote
“Een vergrote focus op effectiviteitsonderzoek en mechanismen van bestaande behandelingen over de levensloop heen, zal de vooruitgang opleveren in de praktijk die we zo hard nodig hebben”

Mijn publicatieoverzicht
Publicaties Lynn Mobach 

Contactgegevens
l.mobach@propersona.nl

Marieke Niemantsverdriet - +

Discipline
Medior onderzoeker

Opleiding
Psychiater

Huidig onderzoek
Mijn onderzoek richt zich op psychotische symptomen – wanen en hallucinaties – bij patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Ik onderzoek de prevalentie en eigenschappen van wanen en hallucinaties, alsmede onderliggende neurobiologische processen en de huidige behandeling van deze symptomen bij deze doelgroep.

Persoonlijke quote
“Patiënten hebben meer baat bij het zorgvuldig in kaart brengen van hun hallucinaties dan dat er automatisch gesproken wordt over pseudohallucinaties”

Publicatieoverzicht
niemantsverdriet mb [au] – Search Results – PubMed (nih.gov)

Contactgegevens
m.niemantsverdriet@propersona.nl

Laura de Nooij - +

Discipline
Externe PhD kandidaat

Opleiding
Master psycholoog
Promovenda

Huidig onderzoek
In mijn PhD onderzoek bij Radboudumc, Donders Centre for Cognitive Neuroimaging werken we samen met Pro Persona aan het onderzoek “Cortisol voor PTSS”. Dit onderzoek probeert bij te dragen aan meer persoonlijke afgestemde behandeling voor PTSS in de toekomst. Pro Persona Overwaal verzorgt uitnodigingen voor deelname en een gedeelte van de uitvoering van het onderzoek. Meer informatie over het onderzoek vindt u op de website van het onderzoek: www.cortisolvoorptss.nl

Persoonlijke quote
“Via onderzoek hoop ik bij te dragen aan goede zorg voor iedereen”

Contactgegevens
Laura.denooij@radboudumc.nl

Boris van Passel - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
Psychiater

Huidig onderzoek
In mijn promotieonderzoek richt ik me op Anorexia Nervosa en de Obsessieve-Compulsieve stoornis. Hoewel de huidige behandelingen redelijk succesvol zijn is er nog ruimte voor verbetering. Eén van de manieren om behandelresultaten te verbeteren is door behandeling ook te richten op onderliggende problemen. Een voorbeeld van zo’n onderliggend probleem is verminderde flexibiliteit en aandacht voor details in plaats van het grote geheel in oog te houden. Cognitieve remediatie-therapie (CRT) richt zich hierop; in een randomized controlled clinical trial met vier topGGZ centra hebben we onderzocht of CRT de behandeling voor Anorexia Nervosa en voor de Obsessieve-Compulsieve stoornis verbetert. Daarnaast participeer ik aan onderzoek naar de effecten van schematherapie gecombineerd met exposure en responspreventie bij angst- en dwangstoornissen.

Persoonlijke quote
“Als scientist-practitioner behandel ik mensen met angst- en dwangstoornissen en is het mijn doel om deze aandoeningen beter te begrijpen en behandelingen te verbeteren”

Publicatieoverzicht
Publicaties Boris van Passel (Researchgate) 

Contactgegevens
b.van.passel@propersona.nl

Nancy Peeters - +

Discipline
Onderzoeksmedewerker

Opleiding
Promovenda

Huidig onderzoek
Cognitieve gedragstherapie is de gouden standaardbehandeling bij angststoornissen. Desondanks knappen veel patiënten hier niet (voldoende) van op. Voor deze patiënten wordt steeds vaker schematherapie gebruikt. Echter, er is nog niet voldoende bekend over de effectiviteit van schematherapie bij angstpatiënten en de welke rol schema’s hierin spelen. In mijn promotietraject gebruiken we experimentele en klinische studies om zowel de werkingsmechanismes als de effectiviteit van schematherapie te onderzoeken. Op dit moment doe ik onderzoek naar de effectiviteit van de SCHerp deeltijdbehandeling bij Pro Persona Overwaal.Tevens onderzoeken wij in een experimentele studie of wij schema modi kunnen activeren om zo beter te begrijpen wat schema modi zijn en of activatie van schema’s samengaan met vertekingen in informatieverwerking.

Persoonlijke quote
“Als onderzoeker van schematherapie voor patiënten met chronische angst zoek ik naar ontbrekende puzzelstukjes in geestelijke gezondheid. Elk stukje data brengt ons dichter bij oplossingen en een betere toekomst voor iedereen”

Publicatieoverzicht
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34296767/
https://bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjc.12271
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32507888/

Contactgegevens
n.peeters@propersona.nl

Marijn Pietersma - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
Human Movement Sciences (sport psychology and data analysis)

Huidig onderzoek
Data gedreven zorg in de GGZ.

Publicatieoverzicht
Publicaties Marijn Pietersma (Researchgate) 

Contactgegevens
m.pietersma@propersona.nl

Michèle Schmitter - +

Discipline
Junior onderzoeker

Huidig onderzoek
In mijn promotieonderzoek doe ik onderzoek naar sporten in de behandeling van depressie. We weten al dat sporten net zo goed depressieve symptomen verminderd dan antidepressiva of cognitieve-gedragstherapie (CGT). Ook weten we dat sporten een positief effect heeft op het geheugen en ons leervermogen. Wat we nog niet weten is of sporten dan ook het effect van de reguliere depressiebehandeling kan versterken als je naast de psychologische of medicamenteuze behandeling ook een structurele sportbehandeling volgt. Uiteindelijk hopen we door sporten toe te voegen aan de reguliere zorg, dat men sneller opknapt van depressie en terugval voorkomt. In mijn promotieonderzoek probeer ik antwoord op deze vragen te geven. Ook onderzoek ik hoe sporten ervoor zorgt dat men zich beter voelt, de kosteneffectiviteit van sportenbehandeling en hoe we sporten beter in de GGz kunnen implementeren. Dit doe ik samen met verschillende, leuke collega’s; onderzoek is namelijk een teamsport.

Publicatieoverzicht
Publicaties Michèle Schmitter (Researchgate)

Contactgegevens
m.schmitter@propersona.nl

Dorien Smit - +

Discipline
Medior onderzoeker

Opleiding
PhD, opleiding sociale wetenschappen / orthopedagogiek

Huidig onderzoek
Hoe gaan mensen met depressie om met blijvende of terugkerende klachten? Door internationale literatuur te bundelen vonden we dat lotgenotencontact en de uitwisseling van ervaringskennis help bij herstel. Maar hoe verloopt dat herstelpad? In ons praktijkgericht en verkennend onderzoek creëren én evalueren we nieuw aanbod waarin mensen met depressie leren omgaan met blijvende klachten (persoonlijk herstel). Ook ondersteunen we hen bij het vinden van een betekenisvolle plek in de maatschappij (maatschappelijk herstel). Deze ZonMw-gefinancierde projecten hebben geresulteerd in het online platform Depressie Connect. Dit forum hosten we in nauwe samenwerking met patiëntvereniging de Depressie Vereniging. Samen met ervaringsdeskundigen van maatschappelijke organisatie Ixta Noa werken we aan een uitbreiding. We bieden niet alleen online lotgenotencontact, maar geven ook de mogelijkheid ondersteuning in te schakelen van een persoonlijk herstelmaatje. Door continu met ervaringsdeskundigen te werken vertalen we praktijkvragen naar onderzoeksvragen die vervolgens, middels co-creatie, uitmonden in zorginnovaties. De verbinding tussen professionele zorg in de GGz, patiënt verenigingen en maatschappelijke organisaties maken deze projecten uniek.

Publicatieoverzicht
Publicaties Dorien Smit (Researchgate)

Contactgegevens
d.smit@propersona.nl

dorien.smit@ru.nl

Maartje van Sonsbeek - +

Discipline
Junior onderzoeker

Opleiding
GZ-psycholoog

Huidig onderzoek
In mijn proefschrift heb ik onderzoek gedaan naar het gebruik van feedback van Measurement-Based Care (MBC). In het eerste deel onderzochten we verschillende randvoorwaarden voor het gebruik van MBC in de jeugd-GGZ. We concludeerden dat de Evidence-Based Practice Attitude Scale (EBPAS) bruikbaar is om vast te stellen in hoeverre behandelaars een positieve attitude hebben ten aanzien van evidence-based interventies zoals MBC. De Treatment Support Measure (TSM) blijkt bruikbaar te zijn om de feedback van MBC te voorzien van concrete tips om de behandeling te verbeteren. In het tweede deel onderzochten we wat de effectieve onderdelen zijn van MBC in de jeugd-GGZ. Daarnaast onderzochten we de effecten van MBC-implementatiestrategieën in de basis-GGZ voor volwassenen. Er konden geen eenduidige conclusies worden getrokken en het implementeren en borgen van het gebruik van MBC bleek zeer complex te zijn. Daarom hebben we aanbevelingen gedaan om de implementatie en het gebruik van MBC te verbeteren.

Publicatieoverzicht
Publicaties Maartje van Sonsbeek (Researchgate)

Contactgegevens
m.van.sonsbeek@propersona.nl

Jan Spijker - +
SONY DSC

Discipline
Senior onderzoeker
(Bijzonder) Hoogleraar

Opleiding
Psychiater

Huidig onderzoek
Ik ben verantwoordelijk voor de onderzoekslijn depressie waarin we met de groep onderzoekers verschillende studies uitvoeren gericht o.a. op herstel en peer support; fysieke activering; mindfulness en schematherapie; rTMS en esketamine en vermijding als transdiagnostische factor. Daarin werken we samen met vele partners waaronder die van Nijca2re en het landelijk Netwerk Hardnekkige depressie.

Persoonlijke quote
“Goed onderzoek is nodig voor innovaties in de zorg voor depressie”

Publicatieoverzicht
publicaties Jan Spijker via site Radboud Universiteit

Contactgegevens
j.spijker@propersona.nl

Willemijn Stolk - +

Discipline
Kwaliteitsfunctionaris onderzoek
Onderzoeksmedewerker

Opleiding
Toegepast psycholoog

Huidig onderzoek
Binnen mijn functie ben ik betrokken bij verschillende onderzoeken, bv in de rol van monitor, kwaliteitsfunctionaris, coördinator. Zo werk ik op verschillende manieren mee aan allerlei soorten onderzoek. Waar ik bij het ene onderzoek bijvoorbeeld vragenlijsten afneem, stuur ik bij het andere onderzoek onderzoeksassistenten/stagiaires aan, of kijk ik mee naar de verschillende eisen om de kwaliteit van de data hoog te houden.

Contactgegevens
w.stolk@propersona.nl

Bea Tiemens - +

Discipline
Senior onderzoeker
(Bijzonder) Hoogleraar
Hoofd Pro Persona Research

Opleiding
Andragoog
Epidemioloog

Huidig onderzoek
Mijn huidige onderzoek is gericht op de invloed van generieke factoren op behandeluitkomsten en behandelduur, zoals het stellen van behandeldoelen, het monitoren van behandelresultaten, behandelintensiteit, verwachtingen en zelfregie van de cliënt. We maken hierbij steeds meer gebruik van machine learning technieken.

Er zijn veel aspecten in de zorg die niet de specifieke klachten of aandoening van de cliënt betreffen en de specifieke daarop gerichte behandeling, maar juist allerlei andere zaken in zowel de context van de cliënt als de context van de behandeling en behandelaar. Dat intrigeert me. Mijn positie als bijzonder hoogleraar ‘Evidence-based practice in mental health care’ biedt mij de mogelijkheid om in samenwerking met zowel mijn klinische collega’s van Pro Persona als mijn collega’s van de Radboud Universiteit hier op verschillende manieren naar te kijken.

Persoonlijke quote
“Liever dan van evidence-based practice, care, medicine of zorg, spreek ik van evidence-based werken: het is een proces en het is hard werken!”

Publicatieoverzicht
publicatie overzicht Bea Tiemens Radboud Universiteit

Contactgegevens
b.tiemens@propersona.nl

Janna Vrijsen - +

Discipline
Senior onderzoeker

Opleiding
Associate Professor, behavioral science

Huidig onderzoek
Vanuit mijn prachtige brugfunctie tussen Pro Persona en het Radboudumc/Donders Institute, leid ik mijn multidisciplinaire team aan onderzoekers. Gevoed door o.a. Europese en ZonMW subsidies, onderzoek ik hoe cognitieve interventies verergering van depressie kunnen voorkomen. Dit doe ik in mensen bekend met een depressie, maar ook in mensen die anderszins kwetsbaar zijn bijvoorbeeld doordat zij een andere mentale stoornis hebben of kanker hebben gehad. Ik richt me op de mechanismen en werkzaamheid van dit soort innovatieve e-MentalHealth applicaties, welke ik combineert met sport interventies. Hierbij werk ik graag en nauw samen met de cliënten zelf: door middel van co-creatie en co-productie wordt de uptake van de innovaties gewaarborgd. Mijn werk is altijd translationeel: ik vertaal nieuwe inzichten vanuit experimenteel onderzoek naar de praktijk, en praktijkvragen naar experimenten.

Publicatieoverzicht
Janna Vrijsen – Google Scholar

Contactgegevens
J.Vrijsen@propersona.nl

Janna.Vrijsen@radboudumc.nl

Lonneke Wouts - +

Discipline
Senior onderzoeker

Opleiding
Psychiater

Huidig onderzoek
Ik ben in 2023 gepromoveerd op de relaties tussen vasculaire aandoeningen en depressie en apathie. Mijn onderzoeksgebied is de ouderenpsychiatrie en dan vooral de oorzaken en behandelingen van depressie en apathie op oudere leeftijd. Ik neem deel aan de onderzoekscommissie van Maria Mackenzie, Expertisecentrum voor ouderenpsychiatrie, Pro Persona, in Nijmegen. Ook begeleid ik keuze coassistenten en psychiaters in opleiding bij het doen van onderzoek.

Persoonlijke quote
“Het besteden van grondige aandacht aan andermans verhalen bevordert het inlevingsvermogen”

Publicatieoverzicht
Lonneke Wouts’s research works | University of Groningen, Groningen (RUG) and other places (researchgate.net)

Contactgegevens
l.wouts@propersona.nl