Beschrijving
Ruim een kwart van de Nederlanders had het afgelopen jaar psychische klachten. Voor naastbetrokkenen zoals partners, ouders, kinderen en familieleden kan het zwaar zijn een geliefde te zien worstelen. Hoe kun je hulp bieden aan iemand die een muur om zich heen heeft gebouwd, die zich verzet of een andere taal lijkt te spreken? Hoe kun je je naaste ondersteunen zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat?
Het zorgen voor een naaste gaat gepaard met een scala aan emoties. Verdriet, machteloosheid, onbegrip, eenzaamheid, schaamte of woede. De complexiteit en onvoorspelbaarheid van psychische problematiek maakt dat het voor veel naasten lastig is op de juiste manier te reageren op het gedrag van hun naaste. Ook het vinden van de juiste hulp kan moeilijk zijn: het zorgstelsel is ingewikkeld, wachtlijsten zijn lang. Je kunt het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat. En naast de mantelzorgtaken heb je wellicht ook nog je werk of opleiding, een gezin wat draaiende gehouden moet worden, je eigen sociale leven. Niet gek dat veel mantelzorgers zich overbelast voelen.
Van groot belang dat je in deze lastige situatie ook goed voor jezelf blijft zorgen. Maar hoe doe je dat? Daar gaan we tijdens het webinar ‘Zorgen voor en om je naaste’ over in gesprek.
Tijdens het webinar ben je anoniem. Er is gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met de overige deelnemers.
Voor wie
Voor naastbetrokkenen van mensen met psychische problemen die meer willen weten over hoe zij zich zelf staande kunnen houden.
Wat leer je?
Tijdens het webinar gaan we in gesprek over de volgende thema’s:
– wat betekent het zorgen voor een naaste voor je?
– wat helpt je staande te houden in deze situatie?
– de balans tussen draagkracht en draaglast
– de invloed van ons denken op ons gedrag
– het stellen van grenzen
– ruimte nemen voor eigen activiteiten en ontspanning
Gerelateerd aanbod
– Cursus ‘Zorgen voor een ander begint bij jezelf’
– Cursus ‘Psychische problemen in de familie’