Zoeken Zoeken
Menu
Terug

Opname in de kliniek

De meeste mensen die bij het Expertisecentrum in behandeling zijn lijden langdurig aan depressies. Eerdere behandelingen hebben bij hen onvoldoende resultaat gehad. De zorg die Expertisecentrum depressie biedt kan helpen om minder last van de klachten te hebben en beter met de aandoening om te gaan.

Nijmeegsebaan 61, gebouw de Valkenberg
6525 DX Nijmegen

Informatie over de behandeling

Aanmelden en verwijzen - +

Je kunt jezelf niet aanmelden bij het Expertisecentrum Depressie. Je huisarts kan dit voor je doen via Zorgdomein of VIP-live. Er kan een wachtlijst zijn voor aanmelding bij het expertisecentrum. Kijk op onze wachttijdenpagina voor de actuele wachttijden.

Ben je benieuwd naar de reviews van onze cliënten? Kijk dan eens op Zorgkaart Nederland

Behandeling - +

Een klinische behandeling duurt zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig. Ons programma duurt meestal ongeveer drie maanden. Behandeling met Esketamine (een medicijn) duurt ongeveer zes weken.

De meeste behandelingen zijn in een groep, maar er is ruimte voor persoonlijke aanpassingen. Belangrijke onderdelen van de behandeling zijn zowel psychotherapie als medicatie.

De 24-uurs setting biedt ruimte om deze zorg te geven. Het doen van diagnostisch onderzoek helpt om samen gerichte stappen te zetten. Ook kijken we naar wat nodig is na de opname. De continuïteit van zorg en ondersteuning is een belangrijk speerpunt in onze behandeling.

Er zijn veel verschillende soorten behandelingen voor depressie en andere problemen. Niet alle behandelingen worden aangeboden bij het expertisecentrum. Als de behandelaren denken dat er andere behandelingen nodig zijn, zoeken ze samen met de cliënt en de naasten naar een passende vervolgbehandeling of samenwerking.

Onze behandelaren - +

Het team van het expertisecentrum bestaat uit verschillende deskundigen, zoals een psychiater, psychologen, een psychomotorisch therapeut, een cognitief gedragstherapeutisch werker (CGW), een systeemtherapeutisch medewerker, een vaktherapeut, een geestelijk verzorger, een afdelingsassistente en verpleegkundigen.

Soms werken we ook samen met een ervaringsdeskundige, een diëtist, een fysiotherapeut of een huisarts.

De verpleegkundigen werken volgens een 24-uurs rooster, dus er is altijd een verpleegkundige aanwezig.

Het Expertisecentrum Depressie is ook een opleidingsafdeling. Verpleegkundigen, artsen en psychologen in opleiding maken daarom ook deel uit van het team.

Nazorg (hulp na de behandeling) - +

De opname eindigt wanneer de doelen van de opname grotendeels zijn behaald. In overleg met het behandelteam wordt het vervolgtraject bepaald en gestart.

Als de behandeling niet het gewenste resultaat heeft, kan het zijn dat we samen concluderen dat verdere behandeling bij het Expertisecentrum Depressie niet meer zinvol is. We zoeken dan naar passende nazorg of verwijzen naar een andere afdeling.