“Patroondiagnostiek: transdiagnostisch denken (en handelen) in de SGGZ”
Op dinsdag 14 januari 2025 is de volgende refereerbijeenkomst. Dit keer is het een fysieke bijeenkomst in opleidingsgebouw De Bogen op het terrein van Pro Persona in Wolfheze.
Spreker
Rutger Goekoop, psychiater en senior onderzoeker verbonden aan de Parnassia Academie en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn voortdurende missie: om de GGZ klaar te maken voor de 23e eeuw. Tegen die tijd is gebleken dat de GGZ eigenlijk een vorm van toegepaste ethiek is waarbij mensen zo goed mogelijk naar elkaar kijken en luisteren (wat we nu diagnostiek noemen) en met elkaar praten, meeleven en voorleven (wat we nu therapie noemen) om het leven met elkaar op deze wereld zo goed mogelijk in te richten (wat we nu welzijn of gezondheid noemen). Het draait daarbij allemaal om het nastreven van gemeenschappelijke kernwaarden als autonomie en zelfsturing, gemeenschapszin en samenwerking, zin- en betekenisgeving. Kortom: om het goede, het mooie een het ware, waar iedereen naar eigen vermogen aan kan bijdragen.
Dit werk doet hij via de afdeling EDIT als postdoc en mede-initiatiefnemer van het Patterns of Life Project (betere beeldvorming leidt tot betere besluitvorming en betere toeleiding naar passende zorg, met minder leed en meer gezondheid).
Voorzitters
De voorzitters van deze avond zijn Linda Silvius en Manon Peeters, beiden klinisch psycholoog/psychotherapeut bij Pro Persona.
Samenvatting
Er wordt veel nagedacht over alternatieve vormen van het beschrijven, verklaren, voorspellen en behandelen van psychische problemen. Veel van deze discussies blijven academisch van aard. Bij de Parnassiagroep hebben we een werkwijze ontwikkeld die deze manier van denken naar de klinische praktijk brengt. Daarbij ervaren we veel positieve reacties en logistieke uitdagingen. Rutger zal vertellen wat Patroondiagnostiek inhoudt en geeft een update van de huidige stand van zaken met betrekking tot de implementatie in de klinische praktijk en de eerste onderzoeksdata.
Kort gezegd is Patroondiagnostiek een blended manier om samen met de hulpvrager en diens naaste een digitale casusconceptualisatie te maken, waarbij het verhaal van de patiënt over wat er aan de hand is wordt ontbonden in de verschillende bouwstenen (transdiagnostische factoren) waaruit het probleem bestaat. Dit zijn zowel factoren die liggen bij de hulpvrager als omgevingsfactoren, zodat een duidelijk beeld ontstaat van een mentaal probleem als interacties tussen persoon, lichaam en een sociaal-maatschappelijke context. Daarna wordt gekeken wat er logischerwijs en op basis van klinische ervaring aan deze interactiepatronen kan worden gedaan en worden aansluitend heldere doelen gesteld. Als hulpverlener hanteer je een actieve benadering gekenmerkt door co-constructie en shared decision making wat eigenaarschap, samenwerking en betekenisgeving bij de hulpvragers bevordert.
Zowel behandelaren als patiënten vinden het een prettige manier van werken, waarbij het gehele programma wordt geëvalueerd met een 8.1. De eerste onderzoeksresultaten worden besproken tijdens de lezing.
De gegevens die worden verzameld aan de hand van Patroondiagnostiek kunnen in de toekomst worden gebruikt voor clinical decision support, waarbij het diagnosticeren, indiceren en behandelen wordt ondersteund door kunstmatige intelligentie (Patroonzorg).
Het eerste deel van de avond bestaat uit het bespreken van de theoretische achtergrond, de werkwijze en de eerste onderzoeksresultaten. Na de pauze is er ruimte voor casuïstiek bespreking en discussie. Hierbij heeft u de mogelijkheid om een casus in te brengen waar Rutger zal tonen hoe je tot een Patroondiagnostiek-casusconceptualisatie komt. Wil je deze avond jouw geanonimiseerde casus inbrengen? Stuur dan een mail naar lezingen@propersona.nl. Wees er op tijd bij want er is slechts ruimte voor twee casussen.
Programma
17:00-17.30 uur: Ontvangst met broodje/soep
17:30-17:35 uur: Opening en introductie van de spreker
17:35-18:35 uur Presentatie Patroondiagnostiek: transdiagnostisch denken (en handelen) in de SGGZ
18:35-18:50 uur: Pauze
18.50 – 19:50 uur: Vervolg
19:50-20:00 uur: Afsluiting
Deelname is gratis.
Je kan je inschrijven via de link: https://forms.office.com/r/5KEqaSUXYD
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij de NVvP, FGzPt, Register Vaktherapie, de VSR en het kwaliteitsregister V&V.
Refereercommissie
De commissie bestaat uit:
Sophieke Koolen (P-opleider), Loes van Herkhuizen (opleider VIOS), Bea Tiemens (hoofd Research), Elle van Kuijk (Academie), Lonneke Wouts (opleider aandachtsgebied ouderen), Paul Cornelissen (plv. A-opleider), Annemarie van der Meij (A-opleider en voorzitter refereercommissie).
Contact
Voor nadere informatie kan je contact opnemen met Jenet de Boer door een mail te sturen naar lezingen@propersona.nl.
Data
De refereerbijeenkomsten na 14 januari zijn op:
- Dinsdag 11-2-2025
- Dinsdag 11-3-2025
- Dinsdag 15-4-2025
- Dinsdag 13-5-2025
- Dinsdag 17-6-2025