Het GGZ-aanbod voor mensen met Hersenletsel is schaars, helemaal nadat eerder dit jaar Vesalius GGZ Altrecht en het Centrum voor Neuropsychiatrie GGZ Friesland de deuren sloten. De vraag naar deze zorg is er helaas niet minder om geworden in de afgelopen jaren. Het is te verwachten dat in de komende jaren er eerder sprake zal zijn van een toename van complexe zorgvragen bij deze doelgroep dan stabilisering of afname. Immers, er zijn steeds betere interventies om te overleven na het ontstaan van hersenletsel. De groep van mensen met ernstiger hersenletsel zal dan toenemen en daarbij is het risico op ernstiger gedragsproblematiek groter. De behandeling daarvan vereist gespecialiseerde expertise, ook binnen de GGZ. Helen Anema, klinisch neuropsycholoog en senior onderzoeker bij Winkler Expertisecentrum Neuropsychiatrie schreef samen met Jan Wiersma Neuropsychiater, onder andere werkzaam bij Interaktcontour, hierover een artikel in het herfstnummer van het Hersenletselmagazine. Dit tijdschrift wordt uitgegeven door de patiëntenorganisatie Hersenletsel.nl.
Helen: “Jan en ik hopen op deze manier een lans te breken voor de mensen met hersenletsel die kampen met de (neuro)psychologische en (neuro)psychiatrische problematiek, maar hiervoor geen passende zorg krijgen. Het valt ons op, dat het soms zelfs jaren kan duren voordat mensen op een plek terecht komen waar ze daaraan kunnen werken. Er zijn uiteraard meerdere factoren die hieraan bijdragen. Met het artikel hebben we geprobeerd om in ieder geval te laten zien wat er aan zorg binnen de GGZ te vinden is. Met de betrokkenen, zoals de huisarts, kan dan beter worden ingeschat of deze zorg nodig is”.
Jan: “Daarnaast zien we ook dat het zorgstelsel in het algemeen, en de GGZ in het bijzonder, niet goed toegerust is op het organiseren van de geestelijke gezondheidszorg voor deze doelgroep. Adequate diagnostiek kost tijd en vereist specifieke kennis. De behandeling is vaak langdurig en veelal zijn meerdere zorgorganisaties betrokken. De bekostiging daarvan is problematisch. Zorgprofessionals dienen ook voldoende expertise te hebben op het gebied van neuropsychologisch functioneren en neuropsychiatrische problematiek. Daar knelt het, want met het verdwijnen van specialistische centra is het moeilijk om voldoende psychiaters en klinisch neuropsychologen op te leiden.”
Helen: “Het is dan ook echt nodig om deze zorg meer voor het voetlicht te krijgen bij zorgverzekeraars, onze beroepsgroepen en bij VWS. Daarvoor is het belangrijk dat we ons als werkveld verenigen, over onze beroepsgroepen en over alle zorgregio’s heen. Sinds een aantal jaar is er een netwerk opgebouwd met onder andere psychiaters, neurologen, en klinisch neuropsychologen/ GZ psychologen die in dit werkveld actief zijn. We weten elkaar makkelijk te vinden om kennis uit te wisselen. Niet alleen over de praktijk, maar ook over hoe de zorg georganiseerd wordt. Het zou mooi zijn als dit netwerk kan bijdragen aan deze zichtbaarheid.”
Lees het hele artikel van Helen en Jan.