Zoeken Zoeken
Menu
Terug

Klinische behandelen

In de TOPGGz kliniek van Overwaal, Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS, bieden we intensieve behandeling voor mensen met ernstige angst- en dwangstoornissen. Dit zijn stoornissen zoals:

  • Dwangstoornissen
  • Sociale angst
  • Paniekstoornissen
  • Pleinvrees (agorafobie)

Onze behandelprogramma’s:

Focus kliniek - +

De Focus kliniek is een groepsbehandeling die 15 weken duurt. Je verblijft doordeweeks in onze kliniek en gaat in het weekend naar huis. De behandeling is een vorm van cognitieve gedragstherapie, gericht op het veranderen van je gedrag. Het doel is om je angst onder ogen te zien (exposure) en dit regelmatig te oefenen, zowel met hulp als zelfstandig. De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen, zoals exposure-oefeningen, cognitieve therapie, mindfulness, psychomotore therapie en sport.

Doel van de behandeling

Angst- en dwangstoornissen zorgen ervoor dat mensen angst voelen in situaties die niet gevaarlijk zijn. Veel mensen proberen deze angst te vermijden, maar dat maakt de angst vaak erger. De behandeling helpt je om beter om te gaan met negatieve emoties en je gedrag te veranderen. Het doel is niet om geen angst meer te hebben, maar om beter met angst om te gaan.

Wat leer je tijdens de behandeling?

  • Begrijpen van je emoties: Inzicht in wat je voelt.
  • Herkennen wat je doet: Weten wat je gedrag verergert.
  • Omgaan met je emoties: Leren je angst te voelen zonder te vermijden.
Focus kliniek specifiek - +

De behandeling in de Focus Kliniek Specifiek is een intensieve therapie voor jouw belangrijkste klacht. Het programma richt zich ook op het voorkomen van terugval en het behouden van stabiliteit. De opname duurt meestal 3 maanden. Als je goede vooruitgang boekt en je actief inzet, kan de behandeling met 1 maand worden verlengd (maximaal 6 maanden).

Wat houdt de behandeling in?

De behandeling bestaat uit:

  • Individuele psychotherapie
  • Persoonlijke begeleiding door een therapeut
  • Gesprekken met jouw naasten (systeemgesprekken)
  • Wekelijkse groepssessies, zoals cognitieve therapie, motivatiegroep, scherpstelgroep, huiswerkgroep en afsluitende sessies

Afhankelijk van jouw situatie kun je ook meedoen aan extra exposuremodules of individuele therapie.

SCHerp-kliniek - +

De SCHerp-kliniek biedt een behandeling met schematherapie en exposure-therapie. Schematherapie helpt je om hardnekkige gedragspatronen te veranderen die vaak al in je jeugd zijn ontstaan. Dit gebeurt als je bijvoorbeeld als kind niet altijd de nodige veiligheid, zorg, of steun hebt gekregen.

Wat houdt de behandeling in?

De behandeling duurt 3 maanden. Als je nog extra hulp nodig hebt, kan de behandeling elke keer met een maand verlengd worden, tot maximaal 6 maanden. Je verblijft doordeweeks in de kliniek en gaat in het weekend naar huis. Je zit in een groep met 8 of 9 andere mensen met verschillende angstklachten. De nadruk ligt op het veranderen van je gedrag en het beter omgaan met je emoties.

Therapieonderdelen

In de groep leer je van elkaar door te kijken hoe anderen hun problemen aanpakken en door feedback te krijgen. Je oefent met nieuwe manieren van reageren en probeert nieuw gedrag uit. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Schematherapie
  • Cognitieve therapie
  • Dramatherapie en beeldende therapie
  • Psychomotore therapie
  • Aandachtstraining

Daarnaast zijn er groepssessies aan het begin en het einde van de dag om de behandeling te bespreken. In de middagen oefen je met exposure: jezelf blootstellen aan situaties die nu nog angst oproepen. Je kunt ook meedoen aan modules gericht op specifieke klachten en individuele therapie krijgen. Ongeveer één keer per week heb je een gesprek met je hoofdbehandelaar.

Na de opname

Na de opname kun je de behandeling ambulant (zonder opname) voortzetten. Als je uit een andere regio komt, kunnen we je doorverwijzen naar een specialist bij jou in de buurt.

Ervaringsverhaal

Ervaring van een cliënt in de kliniek - +

“Mijn tijd in de kliniek van Overwaal was heel waardevol voor mij. Ik kwam daar vanwege mijn angst- en dwangklachten. Bij Overwaal heb ik geleerd om hier beter mee om te gaan, door middel van gesprekken met therapeuten en bijvoorbeeld dramatherapie. Er waren ook gesprekken waar mijn familie bij was. Samen met andere cliënten werkte ik aan mijn problemen en we leerden veel van elkaar. De intensieve behandeling zorgde ervoor dat ik echt gefocust was op het oplossen van mijn problemen. Tijdens de maaltijden en ’s avonds in de huiskamer konden we met elkaar praten en oefenen.

Over het algemeen heb ik gemerkt dat de meeste mensen, inclusief ikzelf, meer plezier en kwaliteit van leven kregen tijdens hun verblijf bij Overwaal. Ik zag mensen met pleinvrees langzaam opknappen; eerst durfden ze de kliniek niet uit, maar na verloop van tijd gingen ze weer naar de film of op een terras zitten, alleen of samen met anderen.

Ik vond het team van therapeuten heel deskundig en steunend. Ze waren begripvol, maar ook gericht op het behalen van de doelen. Als een doel niet haalbaar bleek, werd het aangepast. Ook ’s avonds en ’s nachts was er altijd iemand om naar je te luisteren als dat nodig was.

Door samen onze klachten en gedachten te delen, voelde ik me eindelijk begrepen. Ik heb nog steeds contact met twee vriendinnen van Overwaal, en we gaan binnenkort weer een dagje samen op pad. Ook al zijn we nu al jaren verder en druk met werk of vrijwilligerswerk, tijdens onze uitstapjes praten we altijd even over onze tijd bij Overwaal. Het was echt een bijzondere periode in ons leven.”