Al meer dan 115 jaar worden er in Wolfheze psychiatrische patiënten behandeld. In 1906 werd een stuk bosgebied van 86 hectare aangekocht door de ‘Vereniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders’. De vereniging startte er het psychiatrisch ziekenhuis van Wolfheze.
Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Pro Persona en het terrein. Naar de mensen die er werkten of behandeld werden. En welke therapieën er vroeger werden gegeven is er het Historisch Museum Wolfheze.
Een eeuw geestelijke gezondheidszorg
In het museum, gevestigd in een voormalige barak voor besmettelijke ziektes op het terrein, vind je een eeuw aan geestelijke gezondheidszorg. Duik in de geschiedenis van psychiatrie in Wolfheze aan de hand van foto’s, films, apparaten, instrumenten, boeken, artikelen en verslagen.
Historie
Kom tijdens een bezoek aan het museum meer te weten over de:
- Bad- en bedverpleging;
- Invoering van arbeidstherapie;
- Ontwikkeling van medicijnen;
- Oorlogsjaren en het bombardement (door de Engelsen) dat in 1944 plaatsvond;
- Tijd van de antipsychiatrie in de jaren zeventig;
- Huidige ontwikkeling naar vermaatschappelijking van psychiatrische patiënten.
Ook zijn er voorbeelden van medische apparatuur te zien, waaronder een authentiek elektroshockapparaat. Verder zijn er allerlei oude voorwerpen tentoongesteld, zoals uniformen van verpleegkundigen, een petroleumlamp uit de tijd dat elektriciteit nog te duur was om het ziekenhuis te verlichten, spanlakens en leren beenkokers die gebruikt werden om onrustige patiënten in bedwang te houden.
Bibliotheek
In een aparte kamer is de uitgebreide museumbibliotheek te vinden met daarin onder meer jaarverslagen, geneeskundige tijdschriften, personeelsbladen en boeken over de historie van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland.
Waar?
Het Historisch Museum bevindt zich op het terrein van het voormalig Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis (APZ) Wolfheze, tegenwoordig onderdeel van Pro Persona, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg.
Openingstijden
- Het Historisch Museum is iedere woensdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend
- Op feestdagen is het museum gesloten
- Op verzoek verzorgen wij graag rondleidingen
- De toegang tijdens de reguliere openingstijden is gratis, daarbuiten vragen wij een kleine bijdrage
Het museum onderhoudt contacten met plaatselijke musea en archieven en met musea van andere psychiatrische instellingen, en is aangesloten bij Erfgoed Gelderland te Arnhem.