Expertisecentrum Ggz Doven & Slechthorenden De Riethorst
What’sApp (alleen tekstberichten) 06 29003970
Mensen waarbij het gehoor niet goed werkt (gehoorverlies en/of tinnitus en hyperacusis) ervaren meer stress dan goedhorenden. Dit komt door de uitdagingen in communicatie, lichamelijk en sociaal emotioneel. Hierdoor hebben zij meer kans op psychische klachten. Kennis van, en ervaring met gehoorverlies is van groot belang bij de behandeling van die psychische klachten. Dit is aanwezig bij Expertisecentrum Ggz Doven & Slechthorenden De Riethorst in Ede. Hier werken dove, slechthorende en horende hulpverleners. Zij werken als dat nodig is, samen met tolken NGT (Nederlandse GebarenTaal), NmG (Nederlands ondersteund met Gebaren) en schrijftolken. Aan een cliënt wordt meteen gevraagd wat de voorkeur is in communicatie. Dat zorgt ervoor dat we tijdens de behandeling goed met elkaar kunnen communiceren. Gebarendocenten en een logopedist maken ook deel uit van het team. Als het nodig is bieden we ondersteuning voor de omgeving van de cliënt (familie, vrienden, school en werk). Een cliënt kan tijdelijk worden opgenomen in de kliniek op onze locatie. Dit expertisecentrum behandelt cliënten (kinderen, jeugd, volwassenen) uit het hele land.
De Riethorst biedt verschillende ggz behandelingen voor volwassenen, jeugd en kinderen. Als het mogelijk is, worden er aanpassingen gedaan voor mensen waarbij het gehoor niet goed werkt.
Als het nodig en gewenst is, bieden we ook communicatie-ondersteuning binnen een relatie, gezin, familie en/of vriendenkring. Er wordt gekeken naar wat nodig is om beter met elkaar te kunnen communiceren. Dit kan bijvoorbeeld door het leren van Nederlandse gebarentaal, inzet van tolken of een cursus spraakafzien (liplezen).
Meer algemene informatie over geestelijke gezondheidszorg voor doven en slechthorenden vind je op ggzds.nl. Deze website is voor doven, slechthorenden, doofblinden en mensen met tinnitus, hyperacusis, ménière of plotsdoofheid, die last hebben van psychische problemen. En voor iedereen die hier meer over wil weten.
We willen mensen waarbij het gehoor niet goed werkt meer laten meedoen in deze maatschappij. Hier helpen we aan mee door kennis te delen en adviezen te geven aan andere organisaties. Bijvoorbeeld aan gemeenten, audiologische centra, andere GGZ organisaties, scholen, instellingen voor (begeleid) wonen en woonondersteuners. Als het kan, werken we samen met andere organisaties die ook zorg bieden aan doven en slechthorenden zoals Doof & Co, Kentalis en GGMD.
Je kunt je niet zelf aanmelden. Een verwijzer kan je aanmelden via Zorgdomein. Bekijk als verwijzer de pagina hulp voor verwijzers voor meer informatie voor het aanmelden bij het expertisecentrum.
Charley Erkens vertelde ons hoe het allemaal begon met ‘gewoon doen’ en gegroeid tot volwaardige geestelijke gezondheidszorg voor doven en slechthorenden. Hij werkte in onze organisatie van 1987 tot zijn pensioen in 2009. Lees meer.