Uitnodiging en programma refereerbijeenkomst 10 september 2024

Woensdag 14 Augustus 2024

Op dinsdag 10 september 2024 is de volgende refereerbijeenkomst. Dit keer is het een live bijeenkomst in de kerk op het terrein van Pro Persona in Wolfheze.

 

Sprekers en voorzitter

Sprekers op deze bijeenkomst zijn Prof. dr. Paul van der Heijden, bijzonder hoogleraar multidimensionele psychodiagnostiek en dr. Nagila Koster, werkzaam als klinisch psycholoog en senior onderzoeker bij Reinier van Arkel. De voorzitter van deze avond is Sophieke Koolen.

 

Samenvatting van de lezing

Diagnostiek en indicatiestelling van mentale gezondheid en psychische aandoeningen bij adolescenten vanuit een levensloopperspectief

De adolescentie en jongvolwassenheid is een kwetsbare en tegelijk ook kansrijke levensfase. Kwetsbaar, vanwege de grote veranderingen op lichamelijk, psychologisch en sociaal vlak, die samen kunnen gaan met een verhoogde kans op het ontstaan van (ernstige) psychische aandoeningen. Kansrijk, omdat het een fase is waarin jongeren zich in rap tempo ontwikkelen, sociale bindingen aangaan, keuzes maken en stappen richting de volwassenheid zetten die bouwstenen vormen voor de rest van hun leven. Zorgvuldige diagnostiek en indicatiestelling zijn van belang in deze levensfase vanwege de identiteitsformatie als kern-ontwikkelingstaak, de mogelijkheden van vroegtijdige interventie en het kunnen beperken van de gevolgen van psychische aandoeningen. Tegelijkertijd is het belangrijk om alert te zijn op ‘overdiagnostiek’ en de identificatie van jongeren met een diagnose.


Tijdens deze lezing zal een ontwikkelingssensitief model worden gepresenteerd voor de diagnostiek en indicatiestelling van psychische aandoeningen en persoonlijkheidskenmerken bij jongeren. Dit model heeft naast het in kaart brengen van de symptomen aandacht voor adaptief functioneren, dispositionele trekken, de karakteristieke manier van omgaan met uitdagingen en tegenslagen in het leven en de betekenisverlening hiervan in de vorm van het persoonlijk narratief. Aan de orde komen de achtergrond van dit model, enkele onderzoeksgegevens naar dit model en de illustratie ervan aan de hand van casuïstiek.

 

Programma

17:00-17:30: Ontvangst met soep en broodjes
17:30-17:35 uur: Opening en introductie van de sprekers
17:35-18:35 uur: Diagnostiek en indicatiestelling van mentale gezondheid en psychische aandoeningen bij adolescenten
vanuit een levensloopperspectief
18:35-18:50 uur: Pauze
18.50-19:50 uur: Vervolg Diagnostiek en indicatiestelling van mentale gezondheid en psychische aandoeningen bij
adolescenten vanuit een levensloopperspectief
19:50-20:00 uur: Afsluiting

Deelname is gratis.

U kunt zich inschrijven via de link: https://forms.office.com/r/XQ8Y5SQeYh

 


 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Petra Hageman of Musette Govers door een mail te sturen naar lezingen@propersona.nl.

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij de NVvP, FGzPt, Register Vaktherapie, de VSR en het kwaliteitsregister V&V.

Refereercommissie

De commissie bestaat uit: Sophieke Koolen (P-opleider), Loes van Herkhuizen (opleider VIOS), Bea Tiemens (hoofd Research), Elle van Kuijk (Academie), Lonneke Wouts (opleider aandachtsgebied ouderen), Paul Cornelissen (plv. A-opleider), Annemarie van der Meij (A-opleider en voorzitter refereercommissie).


Naar het nieuwsoverzicht