Monumenten Wolfheze staan er weer mooi bij

Woensdag 30 April 2014

Oorlogsmonument Wolfheze

 

Deze was nodig omdat beide monumenten sterk waren aangetast door zon- en weersinvloeden. Daardoor waren er onder meer scheuren ontstaan en was de belettering steeds minder goed zichtbaar.

 

De monumenten, die staan op de begraafplaats op het terrein van Pro Persona, herdenken de slachtoffers van het bombardement van 17 september 1944 dat vooraf ging aan de luchtlandingen waarmee de slag om Arnhem begon. Dit jaar exact 70 jaar geleden. Hierbij kwamen 98 mensen om het leven. De initiatiefnemers voor de renovatie zijn het Historisch Museum APZ Wolfheze, de Oranjevereniging Wolfheze en Comité Airbornebank. Zij zijn tevreden met het herstel: ‘De twee monumenten staan op de massagraven van de omgekomen inwoners van Wolfheze, patiënten en medewerkers van het Psychiatrisch Ziekenhuis. Door de grondige restauratie is hun nagedachtenis nu weer voor langere tijd behouden.’

 

De kosten voor de restauratie zijn bijeengebracht door Pro Persona, de Oranjevereniging en particuliere inwoners van Wolfheze. Daarbij werd subsidie verstrekt door de stichting A.C. van Deventer.

 

Ook dit jaar zullen de slachtoffers van het bombardement op Wolfheze worden herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Dan worden er ook kransen gelegd bij de beide monumenten.


Naar het nieuwsoverzicht